Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

1960-1965 | Independance cha cha...

Ontdek deze periode doorheen korte verhalen en extra foto’s.
Lomela, de evacuatie draait op volle toeren.

Victor is 49 en ondanks de onveiligheid beslist hij in Congo te blijven.

Marie-Louise en de 3 kinderen worden per vliegtuig geëvacueerd. Een eerst vlucht brengt hen naar Lodja. De tweede vlucht naar Kamina gebeurt aan boord van een C-47 van de USAF. Zoals vele Belgen, zullen zij gebruik maken van de luchtbrug van juli ’60 tussen Congo en België. SABENA zet zijn vliegtuigen in, waaronder de gloednieuwe vloot BOEING 707. In Lomela, op dinsdag 19 juli 1960 op de middag, verneemt Victor via de radio: “Marie-Louise en 3 kinderen veilig aangekomen op 17”.
In de “Bas-Congo” nemen plunderingen en moordpartijen angstaanjagende proporties aan. In de provincie Kasaï is het Luluaburg dat zich vanaf 9 juli in het oog van de storm bevindt.
In Lomela heerst er spanning die nog te controleren valt. De overgebleven kolonialen trachten rust te brengen door iedereen, waar mogelijk, aan het werk te houden. Op donderdag 21 juli 1960, Belgisch Nationale feestdag, vragen de Congolezen, zoals gewoonlijk, een verlofdag om te kunnen vieren. De kolonialen zullen op hun verzoek niet ingaan.
Op 15 augustus 1960 schrijft Victor in zijn dagboek: “Het is niet in Lomela dat alles verkeerd loopt, maar wel in Leopoldstad, in Brussel en New York. Arm Congo, arme Congolezen, indien het gezond verstand niet zegeviert, staat hen heel wat miserie te wachten”.
Victor zal blijven doorzetten en hopen tot in februari 1965. Tijdens de periode 1960 en 1965, zal hij slechts 3 keer terug naar België komen.
Sinds het uitroepen van de onafhankelijkheid van Congo is het land het toneel van permanente conflicten. De Belgen zijn weg en de wereldgrootmachten trachten de jonge republiek binnen hun invloedssfeer te rijven.
Victor ziet zijn droom in rook opgaan, onveiligheid en instabiliteit zullen het uiteindelijk halen. Victor is 54, hij heeft alles verloren en verlaat definitief Congo op 24 februari 1965 met een diep gevoel van ontgoocheling en verdriet voor Congo en voor het Congolese volk.
Het grote Belgische project in Congo “Arbeid en Vooruitgang” is voor altijd opgedoekt !
Luchtpost, vanaf juli 1960 ontwikkeld zich een intensieve briefwisseling.

Enkele verhalen van Victor tijdens 1960 en 1965

Enkele plaatsen waar Victor was tijdens de periode 1960 - 1965

De foto’s van Victor tijdens de periode 1960 - 1965

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.