Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

1941-1945 | In Nazi-concentratiekampen

Ontdek deze periode doorheen korte verhalen en extra foto’s.
Brussel 1940, terug in België.

Victor is 29 en bereikt het eindstation Brussel-zuid.

Zaterdag 6 april 1940, Victor is terug in zijn geboortestad onbewust van het feit dat binnen exact 34 dagen, op vrijdag 10 mei 1940, het Duitse leger België zal binnenvallen.
Enkele dagen na de invasie beslissen Victor en zijn neef Jean van Eeckhoudt om samen met een sidecar bromfiets de Belgische kust te bereiken in de hoop naar Engeland te kunnen inschepen. De “Wehrmacht” stoot zodanig snel door dat op de Belgische wegen chaos heerst met vluchtelingen en terugtrekkende militaire kolonnes. Met de nodige moeite en motorpech stranden Victor en Jean, eerst in Oostende en dan in Blankenberge waar zij telkens weer de kans missen om in te schepen.
Beiden zijn genoodzaakt terug te keren naar Brussel. Victor kan weer aan de slag bij zijn vroegere werkgever, het warenhuis “Galeries Anspach”.
Tijdens die eerste oorlogsjaren zal hij Marie-Louise Moreels voor het eerst ontmoeten in het tramstation van Dilbeek op de Ninoofsesteenweg. Na de oorlog zullen ze trouwen.
Victor en zijn scoutsvrienden blijven niet bij de pakken zitten en raken betrokken bij niet-gewelddadige weerstandsactiviteiten tegen de Duitse bezetter.
Spilfiguur is Armand Moock, scouts en vriend van Victor, die als bureauchef op de dienst bevolking in Sint-Jans-Molenbeek valse documenten en andere valse getuigschriften laat opstellen.
Na verloop van tijd kan dit niet onopgemerkt. Armand Moock duikt onder en Victor beslist in 1943 om via de weerstandsroutes bezet Europa te ontvluchten. Zijn doel is via Spanje en Portugal, terug naar Belgisch-Congo te keren.
Victor zal tot het einde van de oorlog, 18 maanden lang, kennis maken met de concentratiekampen van Buchenwald, Mauthausen en sub-kamp Steyr. Hij wordt er door de Amerikanen bevrijd op zaterdag 5 mei 1945.
Mauthausen, postkaart van gevangenne 53666..

Enkele verhalen van Victor tijdens 1941 en 1945

Enkele plaatsen waar Victor was tijdens de periode 1941 - 1945.

De foto’s van Victor tijdens de periode 1941 - 1945

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.