Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

1950-1954 | Onze eerste jaren in Lomela

Ontdek deze periode doorheen korte verhalen en extra foto’s.
Marseille, vertrek aan boord van de BANFORA.

Victor is 38 en scheept in, samen met Marie-Louise en Jean-Paul.

Na 2 termijnen van 3 jaar als handelsagent voor SECLI geeft Victor zijn loopbaan een nieuwe wending aan en wordt zelfstandige handelaar. Hij heeft Lomela uitgekozen om er zich te vestigen. Lomela is de hoofdplaats van het gelijknamige gewest, gelegen in het Sankuru-district in de provincie Oost-Kasaï. Een kleine nederzetting aan de Lomela-rivier, zorgvuldig uitgekozen omdat er geen enkel mug te bespeuren valt.
Het gezin de Caluwé verlaat Marseille eind september 1949, aan boord van het schip BANFORA van de rederij Cyprien Fabre. Via Pointe Noire, Leopoldstad en de Congo-stroom wordt koers gezet op Lomela. Aan boord van de sw BERWINNE komen zij via de Tshuapa-rivier in Ikela aan. Rest nog 200 kilometer af te leggen tot in Lomela in een gloednieuwe vrachtwagen Chevrolet Loadmaster die Victor heeft gekocht om zijn zaak uit te bouwen. Stoomboot, trein, rivierboot en vrachtwagen zijn de vervoermiddelen die hen 45 dagen lang van Brussel naar Lomela hebben gevoerd.
Mid-novemeber 1949, op hun eindbestemming wordt het gezin de Caluwé onthaald door de gewestbeheerder meneer Torfs. De “Gîte d’étappe” wordt hen toegewezen om hen onderdak te verzekeren, tijdens de eerste weken van hun verblijf.
Zeer snel worden de eerste contacten gelegd met de Europeanen van Lomela. Om er aantal op te sommen, de familie Haarpi, de familie Santos, de families Mendes en Allaert, later ook de families Strypstein, Fontaine en Mathot.
Op vrijdag 5 januari 1951 krijgt het gezin de Caluwé er een meisje bij. Sylviane wordt geboren in de missiepost van Eyangu-lez-Lomela. Het is zuster Marie-Bernard die Marie-Louise zal bijstaan tijdens de bevalling.
Victor bouwt zijn handelszaak verder uit met een aantal kleine toonbankwinkels verspreid over het gewest van Lomela. Voor elk van zijn broussewinkels stelt Victor een Congolees als gerant aan. Pas in 1953 zal Victor eindelijk verlof nemen, samen met zijn gezin, in Gisenyi aan het Kivu-meer.
Goma, legerkamp in een uitgedoofde krater op de oevers van het Kivumeer.

Enkele verhalen van Victor tijdens 1950 en 1954

Enkele plaatsen waar Victor was tijdens de periode 1950 - 1954

De foto’s van Victor tijdens de periode 1950 - 1954

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.