Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

1925-1936 | Mijn jeugdjaren bij de scouts

Ontdek deze periode doorheen korte verhalen en extra foto’s.
Molenbeek 1925, bij de Boy-Scouts van België.

Victor is 14 en sluit zich aan bij de groep Eleuthera-Bia.

In 1919 fuseren de “Verkenners van België” met de “Boy-Scouts van België”. De eenheden van Sint-Jans-Molenbeek, Koekelberg, Anderlecht, Sint-Gillis en Vorst sluiten zich hierbij aan. De samensmelting gebeurt op basis van wederzijdse afspraken en toegevingen. De naam B.S.B. wordt behouden en het kenteken en de leuze van de E.B.-verkenners worden overgenomen. De fusie is zodanig allesomvattend dat tussen beide wereldoorlogen de meeste scoutsleden nog nauwelijks weet hebben van de 2 oorspronkelijke scoutsverenigingen. Tijdens de fusie verzamelen de eenheden van E.B. Verkenners – Eclaireurs de Belgique – van Brussel zich onder de gemeenschappelijke naam “Eleuthera Bia”. In het oud-Grieks betekent dit “Kracht & Vrijheid”. Niet toevallig verwijst de afkorting E.B. van “Eleuthera Bia” naar dezelfde afkorting als dat van de “Eclaireurs de Belgique”.
In 1925 is Victor 14 jaar oud en start zijn scoutsloopbaan bij de patrouille van de Vossen.
In 1932 sticht Victor de Caluwé, met de steun van de 21ste eenheid en in nauwe samenwerking met de oud-leerlingen van de middelbare school van Molenbeek, de 25ste eenheid. De nieuwe eenheid is een succesvol initiatief. In 1933, trekt Edmond Kos zich terug en wordt de leiding van de groep aan Victor de Caluwé overgedragen.
Onder zijn leiding zal de groep, als eerste, een tak oprichten van gehuwde oud-verkenners. Een initiatief dat door de voorzitter van de overkoepelende raad, Pierre Graux, zal worden toegejuicht tijdens het mei-kamp van 1933 in Keerbergen.
In 1934, tijdens het mei-kamp te Antwerpen, winnen de gehuwde oud-verkenners van Molenbeek de nationale Voortrekkers-beker! In 1936 sluiten de 21e eenheid en 22e eenheid, onder leiding van Victor de Caluwé, zich weer aan bij de E.B.-verkenners.
In december 1936 vertrekt Victor de Caluwé naar Belgisch-Congo. De groep, herleid tot eenheid, wordt overgedragen aan Jean Van Eeckhoudt, neef van Victor. Na zijn actieve scoutsloopbaan zal hij steeds trouw blijven aan de scouts waarden en ethiek.
Huy, meikamp van de B.S.B. scouts in 1935.

Enkele verhalen van Victor tijdens 1925 en 1936

Enkele plaatsen waar Victor was tijdens de periode 1925 - 1936

De foto’s van Victor tijdens de periode 1925 - 1936

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.