Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

1946-1949 | Terug naar Wendji voor SECLI.

Ontdek deze periode doorheen korte verhalen en extra foto’s.
Haren-Evere, vetrek vanuit het nationale vliegplein.

Victor is 34 en stijgt op in een DC-3 met bestemming Congo.

Marie-Louise en Victor zijn getrouwd op zaterdag 29 september 1945 te Anderlecht.
In het najaar 1945 krijgt Victor een contract aangeboden van zijn vroegere werkgever SECLI en kan weer aan de slag in Wendji voor een termijn van 3 jaar. Op donderdag 21 februari 1946 stapt Victor aan boord van een Douglas DC-3 van SABENA met bestemming Leopoldstad. De laatste reguliere vlucht in een DC-3 stijgt op om 8u30 vanop het vliegplein van Haren-Evere. Om onze 2 hoofdsteden te verbinden zijn 4 dagen en 6 tussenlandingen nodig.
Marie-Louise is zwanger en beslist in België te blijven om te bevallen. Pas één jaar later vinden zij elkaar terug in Congo. De reis van Marie-Louise en haar eerste zoon Jean-Paul start in Antwerpen op woensdag 15 januari 1947 aan boord van ms MAR DEL PLATA. Het schip van de CMB zal Banana bereiken op 28 januari 1947.
In februari 1947 zijn Marie-Louise en Victor weer verenigd in Wendji. Het jonge gezin ontmoet er o.a. het gezin van de Amerikaanse predikant Walter Douglas Cardwel en zijn echtgenote Sue en hun kinderen. Ook de familie De Jonghe en hun 2 dochters Anita en Rita zijn regelmatig te gast.
Voor Marie-Louise is alles nieuw, zij ontdekt er de evenaar en het tropisch regenwoud, het Tumba meer en Bikoro, plaatsen zoals Penzele waar AT -Agent Territorial- meneer Verbeeck woont, Coquilhatstad, Bolenge en het lepradorp van Yonda.
In maart 1949, na afloop van het arbeidscontract met SECLI en na een termijn van 3 jaar, wordt een vakantie periode van 6 maand ingelast. Het gezin de Caluwé verlaat Matadi aan boord van de ms ALEX VAN OPSTAL. Het schip zal in Antwerpen aanleggen op zondag 29 maart 1949.
De terugreis naar Congo in september 1949 staat al vast. Wendji is niet langer de eindbestemming. Victor heeft beslist zich te vestigen als zelfstandige handelaar in Oost-Kasaï. Voor het gezin de Caluwé start een nieuw hoofdstuk in Lomela.
Wendji, de rivierboten van de maatschappij SECLI.

Enkele verhalen van Victor tijdens 1946 en 1949

Enkele plaatsen waar Victor was tijdens de periode 1946 - 1949.

De foto’s van Victor tijdens de periode 1946 - 1949.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.