Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

1955-1959 | Lomela in de steigers

Ontdek deze periode doorheen korte verhalen en extra foto’s.
Lomela, de hoofdplaats van het gewest breidt zich uit.

Victor is 44 en samen met de andere kolonialen bouwen zij aan Congo.

Lomela beschikt over een degelijke infrastructuur, met een ‘overzet-Bac’ op de rivier en een vliegplein om er kleine en middelgrote vliegtuigen veilig te laten landen en opstijgen. De wegen naar het noorden en het zuiden zijn goed onderhouden en verzekeren de bereikbaarheid van en naar Lomela.
Op 2 juni 1955 breidt het gezin de Caluwé zich verder uit. Marie-Louise bevalt van een jongen in Lodja. Michel zal, net zoals zijn zus Sylviane, gedoopt worden in de missiepost van Eyangu. Hij krijgt als peter en meter Antonio Mendes en Mercedes Renotte.
In 1957 beslist Victor, samen met zijn vriend Joseph Strypstein, het bedrijf FOMETRA “Force, Mécanique & Transport” op te richten. Jean Strypstein, een rasechte technieker en broer van Joseph, komt FOMETRA versterken. Onder de plaatselijke Congolese bevolking is het FOMETRA-trio gekend als KULEKULE, OKANGAN MPALA en IKÉTÉ.
Vrij snel levert FOMETRA ook elektriciteit aan het commercieel centrum. FOMETRA beschikt verder over een garagewerkplaats en over een transportdienst. De vrachtwagens van FOMETRA verzekeren vooral het transport van en naar het noorden, naar Ikela en verder naar Stanleystad. Naar het zuiden verzekert de MAS “Messagerie Automobile du Sankuru” de verbinding naar naar Lodja en verder naar Luluaburg.
Het Mukamba-meer, in de Kasaï provincie, is zeer in trek als vakantieoord bij de ‘Mindele’. Het gezin de Caluwé zal er regelmatig op vakantie gaan. Victor wenst in Lomela een volwaardige parochie op te richten met een eigen kerk. Na overleg met de kerkelijke overheid en met hun goedkeuring, start hij de bouw van de Sint-Paulus kerk van Lomela.
Na een kort verblijf in België, ter gelegenheid van EXPO 58, wordt Victor door de vereniging “Gouverneur Peigneux” van Lomela uitgenodigd. Hij ontvangt er de titel van NKUMI OKUNDA.
De uitnodiging wordt afgesloten met de profetische woorden “Moge God ons behoeden”. We staan aan de vooravond van de onafhankelijkheid !
Brussel – Expo 58, de familie de Caluwé is in België op vakantie.

Enkele verhalen van Victor tijdens 1955 en 1959

Enkele plaatsen waar Victor was tijdens de periode 1955 - 1959

De foto’s van Victor tijdens de periode 1955 - 1959

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.