Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

1937-1940 | Mijn eerste termijn in Congo

Revivez cette période à travers quelques petites histoires et de nombreuses photographies.
Antwerpen 1936, koers naar Belgisch-Congo.

Victor is 25 en scheept in op de ss ANVERSVILLE.

De SECLI-maatschappij “Société Equatoriale Congolaise Lulonga Ikelemba” werft Victor aan als handelsagent voor een periode van 3 jaar. De SECLI-activiteiten hebben betrekking tot handel, productie, oogst en uitbating van alle natuurlijke producten in het Congobekken. De hoofdzetel van de maatschappij is gevestigd in Wendji, op de oevers van de Congo-stroom ten zuiden van Coquilhatstad.
Op vrijdag 18 december 1936 verlaat Victor Antwerpen aan boord van de ss ANVERSVILLE. 29 dagen later bereikt hij Coquilhatstad aan boord van de sw MICHELINE. Hij zet voet aan wal op zaterdag 16 januari 1937 om 23u00 en wordt er onthaald door meneer Halleux, beheerder van SECLI.
Op zondag 17 januari omstreeks 8u30 ontmoet Victor meneer Junot, een Zwitser en tevens directeur van SECLI. Meneer Leutard, hoofdboekhouder is eveneens aanwezig. Het volledige gezelschap rest nog via de weg 20 km zuidwaarts te rijden en de evenaar over te steken, vóór zij Wendji bereiken.
Victor heeft in het kader van zijn opdracht als handelsagent de mogelijkheid om via de Congo-stroom en de vele zijrivieren de regio te verkennen. Hij ontdekt er het tropisch regenwoud, de botanische tuinen van Eala en verblijft op tal van locaties zoals o.a. Bikoro op het Tumba-meer.
In april 1937 beslist Victor, samen met zijn collega en vriend Léon Geurts, een scoutstak op te richten in Wendji.
Victor schaft zich een bromfiets aan van het merk FN, type Sahara, en bereidt zijn terugreis naar Europa via Soedan en Egypte voor. De Engels koloniale autoriteiten zullen dit project dwarsbomen door het niet verlenen van de nodige doorreisvergunningen. Uiteindelijk zal hij na afloop van zijn contract de terugreis naar België aanvangen aan boord van het Italiaanse vrachtschip PIAVE.
Victor bereikt Marseille op zaterdag 23 maart 1940. Nazi-Duitsland bezet Polen sinds september 1939, de tweede wereldoorlog is nakend.
Coquilhatstad zoals het was in de jaren 1930

Enkele verhalen van Victor tijdens 1937 en 1940

Enkele plaatsen waar Victor was tijdens de periode 1937 - 1940

De foto’s van Victor tijdens de periode 1937 - 1940

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.